Design för tillgänglighet

Att designa för alla

När vi arbetar med att skapa digitala produkter med digitalt gränssnitt för användare är det viktigt att tänka på tillgänglighet. Det börjar redan när designar dessa produkter där man behöver man säkerställda de tillgängliga för alla oavsett användarens förmåga, funktionsnedsättning eller behov. Det gör att ingen lämnas utanför och ger alla möjlighet att delta fullt ut i det digitala samhället.

För att underlätta för er som står inför den utmaningen har vår UX:are och designer Ricardo tagit fram en kort guide som hjälper dig att skapa en användbar produkt oavsett om det handlar om en webbplats, en mobilapplikation eller något annat digitalt gränssnitt.

1 - Analysera användarens behov, mål och förväntningar

Identifiera deras behov och svagheter, detta inkluderar funktionsvariationer. Förstå de uppgifter som användaren måste utföra med produkten och de begränsningar som följer med dem. Genomför undersökningar av användare genom att ställa frågor eller testa på prototyper.

2 - Skapa en tydlig och konsekvent design med tillgänglighets principer

Använd en ren och enhetlig design för att underlätta navigering på plattformen, använd en konsekvent färgpalett, kontrast, typografi och gränssnittselement med hänsyn till de fyra grundläggande principerna i WCAG: Perceptible (Märkbar), Operable (Användbar), Understandable (Förståelig) och Robust (Robust).

3 - Tydlig navigering som minimerar komplexiteten

Säkerställ att din produkt använder semantisk med tydlig navigering, menyer och kategorier för användbarhet. Undvik onödig komplexitet och fokusera på det viktiga. Det hjälper t.ex. synskadade användare med skärmläsare.

5 - Responsiv design som är testad

Kontrollera att din produkt fungera på olika enheter för alla målgrupper. Använd tillgänglighetsverktyg som skärmläsare, tangentbord och röstkommandon för att säkerställa tillgänglighet. Testningen identifierar utmaningar och ger viktig feedback för produktförbättringar.

6 - Utbilda och involvera teamet

Arbeta med ditt team för att lära dig vikten av användbarhet och tillgänglighet, för att tillsammans utveckla produkter som tjänar ett större antal användare.

Vårt mål med användarupplevelse och tillgänglighet är att ge varje användare rätten att använda och dra nytta av produkter och tjänster.

Nästa
Nästa

REST vs GraphQL