Jakob Thomasson om ChatGPT inom frontend-utveckling

Frontend chat gpt

­­­AI i allmänhet och ChatGPT i synnerhet är minst sagt på allas läppar för tillfället, men hur används det egentligen i praktiken och hur ser framtiden ut för AI inom frontend-utveckling? Hör Jakob Thomasson, frontendutvecklare i teamet Creators, tankar kring detta.

För tillfället jobbar Jakob i ett internt projekt hos oss, som både är kreativt och ger mycket frihet och ansvar. I tre stora drag beskriver han hur han aktivt använder ChatGPT i sitt dagliga arbete:

  1. Namngivelse – Berömt så finns det två svåra saker inom datavetenskap; cache invalidation och just namngivelse. Tack vare ChatGPT är den sistnämnda inte längre ett problem. Metodiken innebär att jag beskriver vad en funktion/variabel ska göra och i vilken kontext. Följt av att jag frågar om ett godtyckligt antal exempel. 

  2. Förstudie  Om jag vill bygga en förståelse eller har en frågeställning jag vill nysta i är ChatGPT en bra första anhalt. Vill jag lära mig mer om ett utvecklingskoncept eller hitta skillnader mellan två bibliotek så ger ChatGPT mig ett utmärkt startskott. 
    Här är jag dock alltid på min vakt då AI:n ibland hallucinerar och ger mig fullkomligt strunt.

  3. Rubberducking – Om jag felsöker min kod eller utforskar nya features använder jag ChatGPT som ett bollplank. Jag beskriver min process och ber ChatGPT om assistans. För att göra det hela lite roligare så kan man be ChatGPT svara som t.ex. en pirat. 

Sammanfattningsvis kan ChatGPT vara till stor hjälp för att snabbt hitta svar och information. Det är dock viktigt att vara kritisk då den kan ge felaktig information. Utvecklingen av AI kommer fortsätta framåt och förväntas bli en alltmer framträdande del av vårt arbete, särskilt inom mjukvaruutveckling där det förväntas öka hastighet och kvalitet. Det förutspås också att användningen av AI-assistenter kommer att bli en integrerad del av de flesta programmen vi använder, där de redan finns inbyggda i IDE:er och förväntas bli ännu bättre i framtiden.

Föregående
Föregående

Mats Wåhlander: Transforming the World One Idea at a Time

Nästa
Nästa

GitHub vs Azure DevOps