Jira och test-appar - hur funkar det?

Extrapreneur Jira Test Appar

Varför testa i Jira?

Att använda Jira och Confluence för att dokumentera ett projekt eller en produkt är vanligt, och många har sett styrkan i att ha dokumentationen samlad. Vad många kanske inte inser, är att även Test management kan ingå i Jira. Att använda ett integrerat testverktyg i Jira skapar en sömlös övergång mellan QA- och utvecklingsteamen. QA-teamet använder Jira-issues, skapar custom screens, fields och workflows för att hantera manuella och automatiska tester. Dessutom får man tillgång till Jiras kraftfulla rapportverktyg.

Vilka typer finns det?

Att endast använda Jira för testning innebär att man inte använder ett separat Test Management Tool för att organisera testningen, utan att man använder Jiras Workflows, issues, labels och components för att dokumentera och genomföra tester.

Extern integration innebär att teamet använder en separat mjukvara för test management. Dessa verktyg kan man sen integrera med Jira för att samla datan från testerna i samma arbetsyta där man planerar och följer upp arbete. Några populära exempel på externa Test Management Tools är Tricentis, Testmo och TestRail.

Interna test-appar är add-ons skapade för Jira. Några exempel på test-appar på är Zephyr, Xray och QAlity. Att använda en dedikerad test-app innebär att man styr hela testprocessen från Jira, alltifrån att definiera test cases till att utföra dem och samla in data till rapporterna. Välj en test-app om ni vill ha en snabb och enkel setup, och om ni vill utföra testerna i ett gränssnitt som teamet är bekant med. Det ger dessutom ett sömlöst dataflöde mellan testteamet och utvecklingsteamet.

Vad passar er organisation bäst?

Endast Jira
För små teams som inte arbetar med regressionstester och automatiserade tester kan det passa att använda funktionaliteten som finns i Jira för att planera sina tester.

Add-ons (test-appar)
För små till medelstora företag som värderar single point of truth högt, och som snabbt och enkelt vill komma igång med testning i ett verktyg som är bekant för de flesta. Många test-appar erbjuder automations genom REST API och testplaneringsmallar för att enkelt kunna återanvända test cases.

Externa verktyg
För medelstora till stora företag som använder sig av exploratory testing och continuous testing och kraftfulla automationer kan det passa bättre med ett externt testverktyg för att möta organisationens behov. Ofta finns det dock lösningar även för stora företag att använda sig av Jiras add-ons även när det kommer till testning.

Oavsett vilken typ av TMT som ni använder idag, eller som ni är nyfikna på att använda i framtiden, har vi en bred expertis inom integrationer och konfigurationer av Jira.

Hör gärna av er till oss om ni har funderingar på vad som skulle passa er bäst, så löser vi det!

Föregående
Föregående

Supportteam & Teamledare träffas och pratar strategi, struktur, samarbete och framtid

Nästa
Nästa

Atlassian Remote Support