Workplace Big 5 som en viktig del av våra konsulters kompetensresor

Vi har arbetat med Workplace big 5 sedan 2016. Det är ett  bra och pålitligt verktyg för att mäta egenskaper inom grupper och hos individer. WorkplaceBig 5 bygger på forskning som påbörjades 1936 och har utvecklats sedan dess. Det är gediget underbyggt med statistik och data och dess tillförlitlighet är 0,8 på en skala från -1 till +1.  

Workplace Big 5 består av fem huvudegenskaper (The Big Five) och 23 underegenskaper. Huvudegenskaperna är Reaktionskänslighet, Extroversion,Orginalitet, Anpassning och Målfokusering. 

 ·     Reaktionskänslighet - till vilken grad vi reagerar på stress 

 ·     Extroversion - till vilken grad vi tolererar sensorisk stimulans från personer/situationer 

 ·     Orginalitet - till vilken grad vi är öppna för nya erfarenheter/nya sätt att göra saker 

 ·     Anpassning - till vilken grad vi anpassar oss till andra 

 ·     Målfokusering - till vilken grad vi är målinriktade 

Alla våra medarbetare får göra testet och det hjälper dem att identifiera var de befinner sig i förhållande till andra på en normalkurva i olika egenskaper. De får en förståelse för hur stark eller svag en egenskap är hos dem. Det kan också beskrivas som hur mycket naturlig energi en individ har för aktiviteter förknippade med olika egenskaper. Om vatten i ett glas representerar naturlig energi, så kommer glaset fyllas på eller tömmas på vatten beroende på hur stark eller svag en egenskap är i olika situtaioner.  

En introvert person kan uppskatta egenarbete och känna sig energifylld efter en dag allena på hemmakontoret. Vid dagens slut har vattenglaset fyllts på. En extrovert person har lite naturlig energi för ensamarbete och blir troligen rastlös, kanske t.o.m dränerad av att arbeta på egen hand en hel dag. Vattenglaset töms. Tvärtom kan en extrovert ha mycket energi för ett stimmigt event, såsom ett mingelparty och dennes vattenglas fylls på under kvällen. En introvert har mindre naturlig energi för denna typ av aktivitet och kommer troligen att gå hem tidigare eller vara tröttare dagen efter. Vattenglaset töms på energi. Men detta säger ingenting om hur väl den extroverta presterar under egenarbetet eller hur väl den introverta minglar. Båda två kan utföra aktiviteterna väl, det handlar bara hur mycket energi det ger eller tar från dem, 

Självkännedom kan användas till att identifiera sina energitjuvar och lära sig anpassa sin kommunikation beroende på mottagare och situation. En större förståelse för sin personlighet medför en bättre förmåga att anpassa sitt beteende vid behov i olika arbetssituationer. En ökad förståelse för hur andras egenskaper fungerar, kan också vara ett kraftfullt verktyg för kommunikation och samarbete i de team vi verkar.  

Hos oss på Extrapreneur har vår kompetensmodell tre byggstenar: konsultkompetens, teknik & metodkompetens och relationskompetens. Vi använderWorkplace Big 5 som ett verktyg för att arbeta med och utveckla den sistnämnda. Många bolag erbjuder bara medarbetare i ledande befattningar denna typ av utveckling, men vi anser att självkännedom är lika viktigt oavsett yrkesroll. 

 Vi använder aldrig personlighetstest som en del av vår rekrytering, utan WPB5 erbjuds först när en person börjar jobba hos oss och endast i utvecklingssyfte. Vi anser inte att det finns bättre eller sämre egenskaper, utan olika egenskaper kommer till sin rätta beroende på situation. Vi vill att våra konsulter ska trivas och jobba hållbart, jobba med och inte emot sina naturliga energier. Så den insikt som Workplace ger, är ett verktyg för att mappa rätt uppdrag till rätt konsult. 

Workplace Big Five har visat sig vara ett grymt verktyg för att få våra medarbetare att ta nästa steg i kompetensresan. Extrapreneurs inställning är att det inte finns några svagheter – bara olikheter!

Föregående
Föregående

Visste ni att vi på Extraprenuer också kan leverera ett helt utvecklings-team?

Nästa
Nästa

Supportteam & Teamledare träffas och pratar strategi, struktur, samarbete och framtid